reproducator

Aparatul genital feminin

Aparatul genital feminin permite maternitatea, deoarece adăpostește viața în devenire. El cuprinde ovarele, care produc ovulele, ca și căile genitale, adică trompele uterine, uterul și vaginul. Aceste organe sunt localizate foarte jos în bazin, sub intestine. Sub control hormonal, aspectul și funcționarea aparatului genital se modifică de-a lungul vieții. Între pubertate și menopauza, modificările corpului au loc în ritmul ciclului menstrual, care se manifestă prin apariția de menstruații la aproximativ 28 de zile.

Adăpostește în abdomen de o parte și de alta a uterului, două glande mici, ovarele, guvernează fecunditatea femeii. Rolul principal este de a asigura dezvoltarea și expulzarea ovulelor. Ele reglează, de asemenea, derularea ciclului menstrual și sarcina, producând hormonii sexuali feminini. Ovarele, care nu măsoară mai mult de 2,5-4 cm, sunt fixate de peretele bazinului prin mai multe ligamente. Netede și de consistență moale la tânara fată, ele se rigidizează și au un aspect sidefat și ridat la femeie. Sunt constituite din două straturi: în centrul ovarului, zona medulară, formată dintr-un țesut conjunctiv bogat vascularizat; ea este înconjurată de un înveliș exterior gros, care ocupă două treimi din glandă. Aceasta are multiple alveole, foliculi, în care se maturizează ovulele.

În fiecare lună, un folicul eclatează și eliberează, întâi dintr-unul, apoi din celălalt ovar, un ovul ajuns la maturitate; va fi transportat până în uter prin una din trompele uterine. Denumite de asemenea trompele lui Fallope, acestea sunt dotate cu un mare pavilion cu margini franjurate, plasat între ovare, care se continuă printr-un conduct strâmt și lung de 10 cm. Ovulul colectat la nivelul pavilionului este antrenat de contracțiile mușchilor netezi care constituie peretele trompelor. El ajunge la uter, organ cavitar în forma de pâlnie, de lungimea de 6-8 cm.

Partea superioară a uterului adăpostește cavitatea uterină, care primește oul fecundat. În partea de jos se termină tubul printr-un tub îngust care iese în vagin colul uterin. La majoritatea femeilor, uterul este aproape orizontal. Trei perechi de ligamente îl leagă de abdomen.

Peretele uterin, este foarte gros, este constituit dintr-o tunică de mușchi netezi. Deosebit de extensibil, acest perete se deformează, fără a se rupe, în timpul sarcinii. Fața interna este tapetată cu o mucoasă bogată în glande și vase sanguine, ce constituie endometrul. După pubertate, în fiecare lună, endometrul crește în grosime în timp ce uterul se pregătește să primească un ou. În absența fecundării, stratul superficial, al endometrului se desprinde în final și este evacuat în momentul menstruației.

Mucoasa colului uterin secretă glera cervicală, substanță vâscoasă care obturează orificiul său extern. Este un mediu de supraviețuire pentru spermatozoizii care ajung la el după ce trec prin vagin. Acesta primește penisul în timpul actului sexual și sperma după ejaculare. Intervine deci în același timp în sexualitate și în funcție de reproducere.

Vaginul are un perete suplu, acoperit pe fața sa internă de o mucoasă fină. Având o profunzime de 7-10 cm, el formează un fund de sac împrejurul colului uterin. La cealaltă extremitate, vulva regrupează partea externă a organelor genitale ale femeii. La femeia virgină, o membrană fină, himenul, separă vaginul de vulvă. El este rupt la primele raporturi sexuale.

Deschiderea vulvei este o fantă care se întinde de la muntele lui Venus la anus. Vulva este marginită de două pliuri ale mucoasei interne, buzele mici, care sunt parțial acoperite de buzele mari. Anterior, buzele mici se unesc pentru forma capusonul clitorisului. În timpul raporturilor sexuale, două perechi de glande secretă un lichid care lubrifiază interiorul vulvei. Buzele mici și cele mari se umflă, ca și clitorisul, care este un mic organ erectil. În fine, în timpul nașterii, vulva trebuie să se destindă pentru a lăsa să treacă fătul.