nervos

Coordonarea

Mișcările suple ale unui campion de gimnastică sau atletism dezvăluie cât de fm controlează creierul uman sutele de mușchi ai trunchiului și membrelor. Pentru a atinge o secvență atât de complicată de acțiuni, creierul uman a dezvoltat un sistem complex de control și ghidaj, care face să pară primitive computerele noastre sofisticate.

Copiii se nasc cu multe reflexe. Ca un exemplu al acestor reflexe la adult, gândiți-vă cât de repede vă veți retrage mâna de pe o farfurie încinsă! Peste această acțiune reflexă simplă sunt suprapuse mișcările controlate de creier. Pentru fiecare acțiune pe care o efectuați, unii mușchi se vor contracta și cei mai mulți își mențin contracția pentru a stabiliza restul corpului. Procesul pnn care contracțiile mușchilor individuali sunt sincronizate de către creier pentru a produce o activitate normală este denumit coordonare.

Mecanismul coordonării

Pentru a înțelege acest mecanism, cel mai bine este să analizăm o acțiune de fiecare zi, cum ar fi aplecarea peste o masă pentru a ridica o ceașcă de cafea. Cum controlează creierul această sarcină aparent simplă? înainte ca ceașca de cafea să fie ridicată, au loc o serie de evenimente.

întâi, trebuie să "știți" unde sunt situate ceașca și mâna dumneavoastră și relația dintre ele. Aceasta înseamnă că encefalul trebuie să fie capabil să formeze "o hartă" a spațiului exterior pentru a planifica mișcarea necesară și este denumită percepție spațială. Percepția mediului extern trebuie apoi interpretată de creier, pentru a putea rezolva problema apucării ceștii de cafea de pe masă. Acest plan de acțiune trebuie apoi transformat într-un set detaliat de comenzi care este trimis la mușchi, astfel încât să se contracte în ordinea corectă.

Odată mi șcarea începută, fluxuri continui de informații sunt recepționate de la toți senzorii (nervii) din mușchi și articulații, care transmit poziția și starea lor de contracție. Toate aceste informații trebuie să fie integrate și retransmise pentru a țme "harta" la zi și a face orice ajustări necesare.

Ca să mișcați mâna pentru a ridica ceașca de cafea trebuie să vă aplecați puțin în față. Aceasta modifică centrul de greutate al corpului. Toate mecanismele de echilibru trebuie controlate pentru z asigura modificările corecte ale tonusulu: muscular, permițând mișcarea peste mase pe care creierul vostru a ordonat-o. Aceasta înseamnă că tonusul bazai a] multor altor mușchi necesită să fie monitorizat și coordonat.

Primele stadii ale coordonării

Toate mișcările intenționate necesită exerciții înainte ca ele să devină coordo¬nate. Chiar și acțiuni obișnuite cum ar fi mersul au reprezentat, odată, o problemă motorie majoră pentru fiecare copil în dezvoltare.

Pe măsură ce creierul copilului se maturizează și interconexiunile sale se multiplică, reflexele primitive cu care s-a născut (cum ar fi reacția de apărare ce determină desfacerea mâinilor) sunt înlocuite cu tipuri de mișcare de o complexitate progresivă. Acestea apar ca rezultat al creșterii sensibilității copilului. O jucărie îi poate atrage privirea, deoarece culoarea strălucitoare produce un semnal puternic în centrii vizuali, dar copilul află că a întinde mâna nu este suficient pentru a ajunge la obiect, astfel că este forțat să se miște spre el. Primele încercări de mișcare ale membrelor nu sunt coordonate, acestea nefiind corelate între ele. Dar acest lucru permite dezvoltarea conexiunilor cerebrale necesare pentru apariția unui set de acțiuni care fac posibil un târâș coordonat. Odată ce această etapă a fost atinsă, mesajele trimise de la creier la mușchi se îmbunătățesc, până când nici un obiect de la nivelul soiului nu scapă razei de acțiune a copilului. Când copilul descoperă că poate sta într-o poziție verticală, cerebelul trebuie să analizeze un nou set de informații venit de la centrii echilibrului din trunchiul cerebral. Mersul este o nouă aptitudine ce trebuie învățată, necesitând multe încercări, în timpul cărora cerebelul cooperează cu cortexul motor pentru a transmite comenzi corespunzătoare la mușchi. Elementele separate ale fiecărei acțiuni învățate în acest mod sunt preprogramate în măduva spinării, dar ele trebuie să formeze un sistem coerent pentru a produce o mișcare coordonată, asemănătoare cu modul în care o orchestră trebuie să aibă un dirijor înainte de a produce un sunet melodios prin acțiunea concertată a tuturor instrumentelor sale.

Odată ce aceste aptitudini relativ simple au fost perfecționate, creierul de\ine atât de bine programat încât nu mai este necesară concentrarea - cortexul premotor transmite comanda din mers și setul corect de instrucțiuni intră în acțiune pentru a produce mișcările implicate și complexe. Cerebelul controlează desfășurarea acțiunii, dar acesta este din ce în ce mai puțin un eveniment conștient. Dacă o problemă este introdusă în sistem, cum ar fi schimbarea posturii piciorului determinată de purtarea tocurilor înalte, este necesară o oarecare reprogramare și concentrare în timp ce cortexul motor este instruit în acest mod.

Coordonarea avansată

Aceasta implică coordonarea mișcărilor oculare cu centrii receptori vizuali din creier și apoi cu mișcările restului corpului.

Este evident că acest tip de coordonare, ce utilizează cea mai mare parte din creier, este ultima care se maturizează în copilărie. Formează baza învățării mișcărilor complexe necesare în diferite sporturi sau alte aptitudini, cum ar fi cântatul la un instrument muzical.

Creierul unor oameni pare a fi încă de la na stere mai bine echipat pentru a se dezvolta într-o direcție particulară. Totuși, în mare măsură, diferenței e între aptitudinile oamenilor în tipuri complexe de coordonare depind de gradul în care se pot concentra pentru a-și dezvolta aceste programe.